Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Stravování

Pozor na maso, sýry a víno – působí negativně na mozek

Kromě kofeinu mohou mozek negativně ovlivnit také některé látky obsažené v potravinách. Tři z nich (tyramin, tryptamin a...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Cukr představuje jistě jednu z nejproblematičtějších složek naší stravy. Je tomu tak?

S cukrem je vše poněkud jinak, než se u nás odnepaměti říkalo a než si dodnes většina lidí myslí. Předně - cukr do naší...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Jak souvisí výskyt hlavních civilizačních chorob s profilem jídelníčku?

Vezmeme-li si sborníky FAO o složení stravy v jednotlivých státech, tak zjistíme, že v rozvojových zemích je podíl zrnin a brambor...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Jaký je význam ovoce a zeleniny ve výživě?

Ovoce a zelenina mají téměř zcela stejné přednosti jako obiloviny, resp. zrniny. Neobsahují cholesterol. Obsahují minimum...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Můžeme se obejít bez vlákniny?

Vláknina nacházející se v rostlinných potravinách není v pravém slova smyslu nepostradatelná (můžeme bez ní přežít). Je však...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Co jsou to transmastné kyseliny a jaký je jejich význam ve výživě?

Jestliže mastné kyseliny obsahují alespoň jednu dvojnou vazbu, potom jsou to nenasycené mastné kyseliny (tuky). Zmíněná dvojná...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Jaké rozeznáváme druhy tuků?

Správná otázka by měla znít: Jaké rozeznáváme lipidy? Tuky totiž patří do širší kategorie látek nazývané lipidy. Z nich má...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Změna stravování zlepšuje mnohým pacientům s depresí náladu

Mnozí moji pacienti, samozřejmě s různým zázemím a životními osudy, pocítili pozitivní změnu nálady už jen při přijetí...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdraví

Existuje nějaká ochrana před škodlivým působením přemíry tuků?

Nejdůležitější je omezit spotřebu tuků. Máslo, stejně jako margaríny (Rama, Perla, Flora, Ceres aj.), ale i sádlo či rostlinné...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Jak je možné, že v posledním století došlo k tak závažným změnám ve skladbě stravy?

Ještě před sto lety složení stravy odpovídalo místním poměrům a možnostem. Lidé žili z toho, co jim poskytovalo...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy
|< < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >|