Stravování
Mozek nejlépe funguje na „sacharidové palivo“
Také potraviny, které každý den konzumujeme, mají vliv na aktivitu čelního laloku. Jiné části těla mohou k získání energie...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdravíPozor na maso, sýry a víno – působí negativně na mozek
Kromě kofeinu mohou mozek negativně ovlivnit také některé látky obsažené v potravinách. Tři z nich (tyramin, tryptamin a...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdravíCukr představuje jistě jednu z nejproblematičtějších složek naší stravy. Je tomu tak?
S cukrem je vše poněkud jinak, než se u nás odnepaměti říkalo a než si dodnes většina lidí myslí. Předně - cukr do naší...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyJak souvisí výskyt hlavních civilizačních chorob s profilem jídelníčku?
Vezmeme-li si sborníky FAO o složení stravy v jednotlivých státech, tak zjistíme, že v rozvojových zemích je podíl zrnin a brambor...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyJaký je význam ovoce a zeleniny ve výživě?
Ovoce a zelenina mají téměř zcela stejné přednosti jako obiloviny, resp. zrniny. Neobsahují cholesterol. Obsahují minimum...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyMůžeme se obejít bez vlákniny?
Vláknina nacházející se v rostlinných potravinách není v pravém slova smyslu nepostradatelná (můžeme bez ní přežít). Je však...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyCo jsou to transmastné kyseliny a jaký je jejich význam ve výživě?
Jestliže mastné kyseliny obsahují alespoň jednu dvojnou vazbu, potom jsou to nenasycené mastné kyseliny (tuky). Zmíněná dvojná...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyJaké rozeznáváme druhy tuků?
Správná otázka by měla znít: Jaké rozeznáváme lipidy? Tuky totiž patří do širší kategorie látek nazývané lipidy. Z nich má...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyZměna stravování zlepšuje mnohým pacientům s depresí náladu
Mnozí moji pacienti, samozřejmě s různým zázemím a životními osudy, pocítili pozitivní změnu nálady už jen při přijetí...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna pro duševní zdravíExistuje nějaká ochrana před škodlivým působením přemíry tuků?
Nejdůležitější je omezit spotřebu tuků. Máslo, stejně jako margaríny (Rama, Perla, Flora, Ceres aj.), ale i sádlo či rostlinné...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy