Strava
Není maso důležitým zdrojem bílkovin? Všichni ti vegetariáni mi začínají lézt na nervy…
Pro mnoho lidí je jediným „opravdovým“ jídlem maso. A pokud možno vepřové nebo hovězí. Přitom tohle „opravdové“ jídlo je...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživyTuk potřebujeme k tomu, abychom zůstali zdraví a měli zásoby energie pro případ nouze. Proč by nás měl tuk zabíjet, jak se někdy uvádí?
Tuk je neoddělitelnou součástí každé živé buňky a zároveň je to pro organismus důležitý záložní zdroj energie. Bez tuku...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyExistuje nějaká ochrana před škodlivým působením přemíry tuků?
Nejdůležitější je omezit spotřebu tuků. Máslo, stejně jako margaríny (Rama, Perla, Flora, Ceres aj.), ale i sádlo či rostlinné...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyViděla jsem reklamu na odšťavovače, která zdůrazňovala prospěšné účinky konzumace chutných šťáv. Je uváděný zdravotní prospěch skutečně reálný?
Vypadá to opravdu báječně. Třeba i několik kilogramů různobarevné zeleniny nebo ovoce se nechá projít malým přístrojem a v...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyVšichni známe pohádku „Sůl nad zlato“. Potřebujeme ve skutečnosti sůl nebo nepotřebujeme?
Lidé žijící v rozvinutých zemích světa konzumují 10-20krát více soli než organismus potřebuje. Výsledkem je hypertenze neboli...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyChci-li si zajistit ve stravě dostatek vlákniny, pomůže mi přidávat si do jídla otruby?
Přidávat si do jídla otruby je řešením pro špatně se stravující lidi. Většina z nás však nepotřebuje doplňovat jídelníček...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyJe možné, že dospělí lidé nepotřebují mléko?
Mnozí prožili ve zdraví celý život, aniž by pili mléko nebo konzumovali jakékoli mléčné produkty. Pokud chceme přesto mléko...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživyJak je možné, že v posledním století došlo k tak závažným změnám ve skladbě stravy?
Ještě před sto lety složení stravy odpovídalo místním poměrům a možnostem. Lidé žili z toho, co jim poskytovalo...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživyProč tolik solíme?
Dnes je nesnadné vyhýbat se soli. Přibližně 75 procent našeho denního příjmu soli pochází z různých konzervovaných či jinak...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyJaký je rozdíl mezi jednotlivými tuky z pohlednu chemického složení?
Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. Kostru mastných kyselin tvoří dlouhé uhlíkaté řetězce. Pokud v tomto...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy