Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava

Není maso důležitým zdrojem bílkovin? Všichni ti vegetariáni mi začínají lézt na nervy…

Pro mnoho lidí je jediným „opravdovým“ jídlem maso. A pokud možno vepřové nebo hovězí. Přitom tohle „opravdové“ jídlo je...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživy

Tuk potřebujeme k tomu, abychom zůstali zdraví a měli zásoby energie pro případ nouze. Proč by nás měl tuk zabíjet, jak se někdy uvádí?

Tuk je neoddělitelnou součástí každé živé buňky a zároveň je to pro organismus důležitý záložní zdroj energie. Bez tuku...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Existuje nějaká ochrana před škodlivým působením přemíry tuků?

Nejdůležitější je omezit spotřebu tuků. Máslo, stejně jako margaríny (Rama, Perla, Flora, Ceres aj.), ale i sádlo či rostlinné...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Viděla jsem reklamu na odšťavovače, která zdůrazňovala prospěšné účinky konzumace chutných šťáv. Je uváděný zdravotní prospěch skutečně reálný?

Vypadá to opravdu báječně. Třeba i několik kilogramů různobarevné zeleniny nebo ovoce se nechá projít malým přístrojem a v...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Všichni známe pohádku „Sůl nad zlato“. Potřebujeme ve skutečnosti sůl nebo nepotřebujeme?

Lidé žijící v rozvinutých zemích světa konzumují 10-20krát více soli než organismus potřebuje. Výsledkem je hypertenze neboli...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Chci-li si zajistit ve stravě dostatek vlákniny, pomůže mi přidávat si do jídla otruby?

Přidávat si do jídla otruby je řešením pro špatně se stravující lidi. Většina z nás však nepotřebuje doplňovat jídelníček...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Je možné, že dospělí lidé nepotřebují mléko?

Mnozí prožili ve zdraví celý život, aniž by pili mléko nebo konzumovali jakékoli mléčné produkty. Pokud chceme přesto mléko...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživy

Jak je možné, že v posledním století došlo k tak závažným změnám ve skladbě stravy?

Ještě před sto lety složení stravy odpovídalo místním poměrům a možnostem. Lidé žili z toho, co jim poskytovalo...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Proč tolik solíme?

Dnes je nesnadné vyhýbat se soli. Přibližně 75 procent našeho denního příjmu soli pochází z různých konzervovaných či jinak...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými tuky z pohlednu chemického složení?

Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. Kostru mastných kyselin tvoří dlouhé uhlíkaté řetězce. Pokud v tomto...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy