Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Výživová poradna

Jak se dokáže žaludek vypořádat s rozdílnými složkami naší stravy? Nevede to k zažívacím poruchám?

Bílkoviny, tuky a sacharidy představují tři hlavní složky naší potravy. Jsou také hlavním zdrojem energie pro náš organismus....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Je pravda, že některá jídla dokáží zpomalit proces trávení?

Jídla obsahující hodně tuků jsou v tomto směru nejhorší. Organismus nemůže strávit tuky, dokud nejsou alkalizované (převedené...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Co je špatného na bílém rohlíku s máslem a čajem k snídani?

Potřebujete něco, co obsahuje vlákninu. I když ji náš organismus není schopen strávit, vláknina vstřebává vodu při svém...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Jaké jsou nejškodlivější složky naší stravy?

Cukr. U některých lidí tvoří cukr až 20 procent denního příjmu energie. Rafinovaný cukr je zbaven vlákniny, a tedy nepředstavuje...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Je vaření v páře opravdu tak zdravé?

Je. Do potravy se dostane nejméně tuku ze všech tepelných úprav. Vitamíny a minerály se nevyplaví do vody a zelenina si zachová...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Tipy, jak méně solit a zachovat jídlu chuť:

Nepřidávejte sůl během vaření, ale až těsně před dovařením, resp. servírováním. Část použité soli nahraďte bylinkami a...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Četla jsem o tzv. syndromu čínské restaurace, který souvisí s používáním sójové omáčky. O co jde?

O reakci přecitlivělosti na glutamát sodný, který čínská kuchyně obsahuje především v sójové omáčce. Projevuje se bolestmi...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Chuť k jídlu, hlad a mléko

Hlad a chuť k jídlu jsou představují v neurofyziologii dva zcela rozdílné mechanismy. Hlad je přirozeným instinktem, ale chuť k...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Cerel, Cibule, Cizrna, Couscous

Celer. Cenná vlastnost celeru je ta, že obsahuje mimořádně vysoké procento aktivního organického sodíku, který udržuje v...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články

Nejvhodnější zdroje vápníku:

Sezam, tofu, mandle, růžičková kapusta, čínské zelí, mák, brokolice, nízkotučné mléčné výrobky, parmezán, pomerančový...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy