Výživová poradna
![](/image.php?4170&0&t=1)
Jaké jsou nejškodlivější složky naší stravy?
Cukr. U některých lidí tvoří cukr až 20 procent denního příjmu energie. Rafinovaný cukr je zbaven vlákniny, a tedy nepředstavuje...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?1980&0&t=1)
Je vaření v páře opravdu tak zdravé?
Je. Do potravy se dostane nejméně tuku ze všech tepelných úprav. Vitamíny a minerály se nevyplaví do vody a zelenina si zachová...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?1984&0&t=1)
Tipy, jak méně solit a zachovat jídlu chuť:
Nepřidávejte sůl během vaření, ale až těsně před dovařením, resp. servírováním. Část použité soli nahraďte bylinkami a...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?2000&0&t=1)
Četla jsem o tzv. syndromu čínské restaurace, který souvisí s používáním sójové omáčky. O co jde?
O reakci přecitlivělosti na glutamát sodný, který čínská kuchyně obsahuje především v sójové omáčce. Projevuje se bolestmi...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře![](/image.php?3520&0&t=1)
Chuť k jídlu, hlad a mléko
Hlad a chuť k jídlu jsou představují v neurofyziologii dva zcela rozdílné mechanismy. Hlad je přirozeným instinktem, ale chuť k...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články![](/image.php?3518&0&t=1)
Cerel, Cibule, Cizrna, Couscous
Celer. Cenná vlastnost celeru je ta, že obsahuje mimořádně vysoké procento aktivního organického sodíku, který udržuje v...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články![](/image.php?2018&0&t=1)
Nejvhodnější zdroje vápníku:
Sezam, tofu, mandle, růžičková kapusta, čínské zelí, mák, brokolice, nízkotučné mléčné výrobky, parmezán, pomerančový...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?2020&0&t=1)
Nejvhodnější zdroje selénu:
Brazilské (para) ořechy, obiloviny, kukuřice, celozrnné výrobky, houby, česnek, cibule, brokolice, slunečnicové semínko.Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?2022&0&t=1)
Nejvhodnější zdroje kyseliny listové:
Čočka, ovesné vločky, kukuřičné vločky, špenát, růžičková kapusta, brokolice, květák, chřest, avokádo, černá fazole...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?2024&0&t=1)
Nejvhodnější zdroje draslíku:
Banány, sušené ovoce, brambory, zelenina, citrusy, avokádo, švestky, rajčatová šťáva, sója, mandle, špenát.Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy