Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Výživová poradna

Existují nějaké dobré zdroje informací, které ukazují, jaká strava je pro člověka nejlepší a jaká mu naopak škodí?

Existují dva zdroje informací, které nám ukazují, že tučné, slané a sladké potraviny způsobují onemocnění a že potrava...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

V čem se liší vaše doporučení (z knihy Stop nemocem) od doporučení v USA?

V USA jsou v platnosti zatím stále doporučení vysoké spotřeby vápníku. Vedou se o tom intenzívní diskuse. Jedna skupina...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Shodují se vaše závěry se závěry uznávaných mezinárodních odborníků?

Podíváme-li se na doporučení v USA, potom můžeme všechny potraviny, resp. všechny složky stravy, rozdělit na potraviny...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Existuje nějaký rozdíl mezi tím, co doporučujete vy a co se doporučuje v zahraničí?

Mezi mými závěry a zahraničními doporučeními je rozdíl v jednoznačnosti vyslovených doporučení. Vysvětlím to znovu na často...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Čím je čokoláda nebezpečná?

Vyvoláváním závislosti. Cukr, který se z čokolády dostane do krve, způsobí v mozku zvýšení tvorby serotoninu – látky, která...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Co podle vašeho názoru nejvíce prospěje ke zlepšení zdraví?

Oficiální odborníci Ministerstva zdravotnictví v bývalém Československu tvrdili, že optimální spotřeba masa na obyvatele je...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Jaké změny jídelníčku mi přinesou největší zdravotní prospěch?

Zvýšíme-li ve stravě množství zrnin, resp. obilovin, tak je to přibližně stejně prospěšné, jako když ve stravě stejně...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

V čem škodí sůl zdraví?

V přepočtu na jednotku váhy je sůl daleko nejškodlivější běžnou složkou stravy. Těch pár gramů soli, které denně sníme, je...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Banány mi evidentně způsobují pálení žáhy, ale mám je velmi rád. Dají se nějak upravit, aby se tento problém neobjevil?

Banány patří k potravinám, které mohou zvyšovat u některých lidí kyselost žaludku.Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře

Nebije se sója s rýží? Sója obsahuje mnoho bílkovin, rýže je sacharid – to by se nemělo kombinovat.

Nemyslím si, že kombinace sacharidů a bílkovin je nepřirozená. Stačí se podívat do tabulky složení potravin a zjistíme, že...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře