Potraviny
Agar-agar
Agar-agar je přírodní želatina vyráběná z osmi druhů červených řas. Tyto řasy obsahují komplexní polysacharidy, které se...Rubrika: Mořské řasy | Typ článku: EncyklopedieMořské řasy
Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina....Rubrika: Mořské řasy | Typ článku: EncyklopedieJaké margaríny – pokud vůbec nějaké – mám používat?
Raději měkké než tvrdé. Vhodné jsou margaríny se sníženým obsahem tuku. Nejnebezpečnější – z hlediska obsahu tzv....Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyV čem jsou problematické živočišné tuky – sádlo, máslo, smetana, šlehačka?
Jedná se o zdroje saturovaných tuků a cholesterolu, které nejvíce přispívají k zvýšení nebezpečí předčasného úmrtí na...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyNa internetu jsem se dočetla o nových odhaleních o kravském mléku, které způsobily v USA ostrou polemiku mezi výrobci mléka a nezávislými skupinami, které se snaží upozornit na možné rizika konzumace mléka a mléčných výrobků.
Pokud vím, v kravském mléku byl před několika roky objeven jeden silný regulační faktor (IGF-1 – inzulínu podobný růstový...Rubrika: Mléko | Typ článku: Rady lékařeCo říkáte mléku a mléčným výrobkům?
Tuk obsažený v mléce je vlastně nejškodlivější běžný tuk. V mléku je vysoký podíl saturovaných tuků a velké množství...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživyMléko a mléčné výrobky prý zahleňují. Znamená to, že zhoršují průběh zánětu dýchacích cest?
Neexistují žádné důkazy o tom, že by mléko „zahleňovalo“. Navzdory tomu však např. výzkumníci z university v Adelaide v...Rubrika: Mléko | Typ článku: Rady lékařeJe lepší konzumovat rostlinné oleje a ztužené tuky než máslo či sádlo?
Z hlediska prevence nemocí srdce a cév jsou běžné rostlinné oleje a ztužené rostlinné tuky neporovnatelně vhodnější než sádlo...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyProč bychom měli konzumovat netučné mléčné výrobky?
Tyto potraviny se s naprostou samozřejmostí již desítky let propagují jako součást zdravé výživy. Kdysi se v naprostém rozporu s...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživyJaký je význam obilovin ve stravě?
Zrniny, to jsou u nás hlavně obiloviny. Pšenice, žito, oves, rýže, ječmen, pohanka... a všechny potraviny z nich, tedy hlavně...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy