Potraviny

Ječmen - doplňuje minerály, posiluje nervy, pomáhá játrům
„Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den…“ posteskl si kdosi v již zmiňované lidové písničce. Možná mu to...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Jahody - rostlinné antibiotikum, proti dně a revmatismu
V pohádce O dvanácti měsíčkách zlá macecha vyslala Marušku pro jahody v zimě. Jasně, sledovala jediný cíl – zbavit se...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Jáhly - minerály a vitaminy, i pro bezlepkovou dietu
Dali byste si škubánky, ale z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete použít brambory? Udělejte si jáhlové škubánky. Jak název...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Jablko, vyčistí tělo, dodá vitaminy
Jablko si může dovolit snad každý. Obsahuje pektiny, tedy vlákninu, která výborně čistí střeva. Poskytne nám služby jako...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Chřest - jako afrodiziakum, i na očistu ledvin
Když se řekne chřest, jako by se ozvalo: afrodiziakum. Snad proto, že chřest čili špargl je bohatý na vitamin E, který leccos...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
Chia - semínka plná minerálů i omega 3
Čti čija. Semínka šalvěje hispánské se stávají celosvětovým hitem. To pro svůj obsah hodnotných živin i pro to, že mají...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie
Hřebíček - pro zuby i proti migréně
Hřebíček používáme k ochucení máku nebo do povidel či do perníku. Nedovedeme si bez něj představit svařené víno.Rubrika: Bylinky | Typ článku: Encyklopedie
Hrušky - čistí, odkyselují, pomáhají léčit střevní záněty
Kdo se tváří kysele, možná proti nám nic nemá, jen je opravdu trochu kyselý. Možná by mu pomohly právě hrušky, protože ty jsou...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Hrách - omlazuje a je plný minerálů
Ne nadarmo naši předkové dávali před Vánocemi naklíčit hrách. Říkali tomu pučálka. Napučený hrášek obsahuje spoustu...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie
Hokkaidó - oranžový zázrak, potěší nejen slinivku, slezinu, žaludek a ledviny
Kdyby vám někdo nabízel semínka či sazeničky zvláštního druhu tykve – dýně hokkaidó – neodmítejte. Pěstuje se stejně...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie